4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Lancia Martini Powerboat

Show time
Το πιο δυνατό Lancia όλων των εποχών δεν είναι παρά ένα φουσκωτό σκάφος(!) που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η ιστορία των φουσκωτών σκαφών πάει πολύ πίσω, και συγκεκριμένα στο 880 π.Χ., όταν ο βασιλιάς των Ασσυρίων Ασουρμπανιμπάλ ο Β΄ παρήγγειλε ασκούς από φουσκωμένα δέρματα ζώων, για να διατηρήσει αβύθιστα τα πλοία του κατά τη διάρκεια της διάσχισης κάποιου ποταμού. Επίσης, στην Κίνα, κατά την κυριαρχία των δυναστειών Σανγκ και Μινγκ, σχεδίες υποστηριζόμενες από φουσκωτά δέρματα χρησιμοποιούνταν για πλόες σε ποταμούς.
Ήταν, όμως, το 1839, όταν ο δούκας του Ουέλινγκτον δοκίμασε τις πρώτες φουσκωτές σχεδίες, ενώ πέντε χρόνια αργότερα ο υπολοχαγός Πίτερ Χάλκετ σχεδίασε το πρώτο πλοιάριο με αεροθαλάμους στην περίμετρό του, που χρησιμοποιήθηκε σε κάποιες αποστολές στην Αρκτική. Το 1913 ο Γερμανός Αλμπέρ Μεγιέρ επινόησε ένα σύγχρονο φουσκωτό σκάφος, και μόλις το 1920 η εταιρεία του είχε ήδη πουλήσει εννέα φουσκωτά στο στρατό.
Την πατρότητα, ωστόσο, του πρώτου αληθινού φουσκωτού σκάφους διεκδικούν η γαλλική Zodiac και η βρετανική RFD, της οποίας ο ιδρυτής τη δεκαετία του ’30 ανακάλυψε την πρώτη φουσκωτή σωσίβια λέμβο. Τελικά, βέβαια, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δόθηκε στις 10 Αυγούστου 1943 στον Πιερ Ντεμπρουτέλ, που έξι χρόνια πριν είχε σχεδιάσει μια λέμβο σχήματος «U» με δύο αεροθαλάμους και ξύλινο πάτωμα. Αυτό ήταν και το ξεκίνημα μιας μεγάλης βιομηχανίας που στήθηκε τα επόμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο αναφορικά με τα φουσκωτά -και ουσιαστικά αβύθιστα- σκάφη, που κάποια στιγμή, από συμβατικά (φλατ γάστρα από αδιάβροχο ύφασμα), απέκτησαν πολυεστερική γάστρα και τον προσδιορισμό «RIB» (Rigid Inflatable Boats).
Τα φουσκωτά, εργαλεία των κομάντος στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν τα σκάφη αναψυχής των σύγχρονων (και ταυτόχρονα πτωχών) Ροβινσώνων, της μεταπολεμικής εποχής, ενώ στη χώρα μας μόλις τα τελευταία είκοσι χρόνια άρχισαν να ενδιαφέρουν το κοινό, και αρχικά αυτό που με λίγα χρήματα και ακόμα λιγότερη έγνοια αναζητούσε διέξοδο στο απέραντο γαλάζιο. Οι συνήθειες, όμως, αλλάζουν, και αυτό που ήταν η θαλαμηγός του φτωχού έγινε trendy, lifestyle, και μόλις πρόσφατα στην ανάλογη Έκθεση τα φουσκωτά που παρουσιάστηκαν ήταν κοντά ή πάνω από τα 10 μέτρα μήκος, με αξίες που άγγιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Lancia και θάλασσα
Ας δούμε, όμως, τι σχέση μπορεί να έχει η Lancia με όλα αυτά και πώς φθάσαμε αρχές Σεπτεμβρίου 2009 στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου την παράσταση έκλεψε το πιο δυνατό Lancia όλων των εποχών, που δεν ήταν παρά ένα εντυπωσιακό σκάφος μήκους 13 μ., με οκτώ αεροθαλάμους και 8,5 τόνους μικτού βάρους.
Πίσω στο 1920 ο Βιτσέντσο Λάντσια εμπνεύστηκε από τις γάστρες σκαφών τη δημιουργία του μονοκόκ πλαισίου της Lancia Lambda, μια καινοτομία που άλλαξε για πάντα τη σχεδίαση των αυτοκινήτων. Στα χρόνια που ακολούθησαν η σχέση της ιταλικής φίρμας με τη θάλασσα συνεχίστηκε πολυεπίπεδα, από τα ταχύπλοα Flaminia Class (αγωνιστικά σκάφη που διέθεταν τον ίδιο V6 κινητήρα με τη Lancia Flaminia) μέχρι ένα σκάφος offshore κλάσης 2, που είχε εξοπλιστεί με τον κινητήρα 8.32 της Ferrari, ο οποίος προοριζόταν για την ομώνυμη ειδική έκδοση της Lancia Thema. Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε τη νίκη του σκάφους Destriero, που κέρδισε τον αγώνα Blue Ribbon (αγώνας διάπλου του Ατλαντικού) με κυβερνήτη τον Τσέζαρε Φιόριο, ο οποίος έχει κερδίσει έξι παγκόσμια πρωταθλήματα ως αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας της Lancia. Το Destriero, ισχύος 60.000 ίππων, διέσχισε την απόσταση χωρίς ανεφοδιασμό και με μέση ταχύτητα 59 κόμβων! Το 1980 η Lancia έγινε χορηγός των σκαφών κατηγορίας J24 και το 1987 των τελικών αγώνων του One Ton Cup στη Νάπολη. Αργότερα, εκπροσώπησε την ιταλική συμμετοχή στο America Cup με το σκάφος Azzurra και πρόσφατα έγινε συνέταιρος του Monaco Yacht Club και χορηγός του αγώνα ιστιοπλοΐας Viareggio-Montecarlo-Viareggio του 2008. Η Lancia ήταν επίσης χορηγός του Monaco Classic Week το 2007, όπως θα είναι και φέτος, στον εορτασμό του 100ού έτους της ναυαρχίδας του Yacht Club, του Tuiga.

Lancia Powerboat
Θα μπορούσε να είναι το σκάφος του Batman ή του «007», τόσο λόγω εμφάνισης όσο και λόγω εξοπλισμού. Συγκεντρώνει την κομψότητα ενός σπορ κουπέ αυτοκινήτου κατασκευασμένου από την ιταλική Sacs, που διαθέτει είκοσι χρόνια εμπειρία στην κατασκευή κάθε είδους φουσκωτού σκάφους, με έμφαση σε πολυτελή σκάφη υψηλής τεχνολογίας. To Lancia Powerboat αποτελεί την απόλυτη έκφραση αυτού του είδους σκαφών, όντας σχεδιασμένο από τον Κριστιάν Γκράντε. Κάθε σκάφος είναι μοναδικό, κατασκευάζεται με βιομηχανοποιημένη παραγωγή, αλλά η τελική επεξεργασία γίνεται με όλη τη φροντίδα και την προσοχή δεξιοτεχνών τεχνιτών. Η γάστρα είναι κατασκευασμένη από φάιμπεργκλας με τη χρήση καλουπιών, των οποίων το τελείωμα γίνεται από τόρνους με ρομποτικό σύστημα. Κάθε εξάρτημα συναρμολογείται και τοποθετείται με το χέρι, έτσι ώστε έκαστο σκάφος να προσωποποιείται ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών. Με αυτόν τον τρόπο, η Sacs συνδυάζει βιομηχανικό επίπεδο παραγωγής με την αποκλειστικότητα μιας χειροποίητης κατασκευής. Εμφανισιακά ορίζεται από μοντέρνες γραμμές, με κύριο χαρακτηριστικό την υπερκατασκευή, η οποία καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του καταστρώματος, ενώ διαθέτει πλήρως ανοιγόμενη οροφή, ανάλογη με αυτήν των καμπριολέ αυτοκινήτων. Πλευρικά εξοπλίζεται με μεγάλους υαλοπίνακες, ενώ η πλωριά περιοχή είναι κλειστή. Όσο για την πρύμνη, αυτή είναι εξοπλισμένη με μια μεγάλη πλατφόρμα και ανάλογα στρώματα ηλιοθεραπείας.
Εναρμονισμένα με τη γενικότερη αισθητική του σκάφους είναι και τα πνευστά μέρη, με τους αεροθαλάμους να αγκαλιάζουν αρμονικά τα πολυεστερικά τμήματα, προσφέροντας ένα καλαίσθητο σύνολο. Στο διάκοσμο η χρήση του μαύρου υφάσματος έρχεται σε συμφωνία με το υπόλοιπο σκάφος, προσδίδοντάς του το ανάλογο κύρος, ενώ τα διπλά περιφερειακά λάστιχα «απορροφούν» τον όγκο του, προσφέροντας στο Lancia Powerboat... ιταλική φινέτσα!
Ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τη μέχρι σήμερα κατασκευαστική φιλοσοφία εντοπίζονται εύκολα στο κύριο κατάστρωμα. Εντυπωσιακότερο στοιχείο όλων αποτελεί το ηλεκτρικά ανοιγόμενο προς τα επάνω παρμπρίζ, επιτρέποντας την πρόσβαση στην πλώρη. Όσο για το πιλοτήριο, αυτό εξοπλίζεται με μια ορθογώνια κονσόλα με λευκή και μαύρη επένδυση, η οποία φιλοξενεί στο κέντρο της μία οθόνη και ένα τριάκτινο τιμόνι, ενώ τα χειριστήρια είναι εγκατεστημένα επιμελώς στη δεξιά πλευρά.
Στον εξοπλισμό του κύριου καταστρώματος περιλαμβάνεται και το υπαίθριο καθιστικό, αποτελούμενο από δύο αντικριστούς καναπέδες, ένα πλήρως εξοπλισμένο wet bar, φωτισμό LED και αναδυόμενη τηλεόραση LCD, ενώ κατάπρυμα προσφέρονται δύο χώροι για ηλιοθεραπεία. Στο εσωτερικό διαπιστώνουμε την ύπαρξη ενός πολυχρηστικού χώρου, που εξυπηρετεί ως καθιστικό, αλλά μετατρέπεται εύκολα σε διπλό κρεβάτι, και ενός υπερσύγχρονου λουτρού με φωτισμό LED.

Καπεταναίοι, στα πηδάλια
Το τεχνολογικό προφίλ του σκάφους ενισχύεται από το δίδυμο των πετρελαιοκινητήρων N67-560, που έχουν αναλάβει την πρόωση και προέρχονται από την FPT (Fiat Powertrain Technologies). Ο κινητήρας N67-560 θεωρείται ο καλύτερος της κατηγορίας του και προσδίδει απίστευτη ροπή με καμπύλες ιδανικές για τη συγκεκριμένη χρήση και με μεγάλα αποθέματα ώσης σε χαμηλές ταχύτητες, για αποτελεσματικότερο έλεγχο του σκάφους. Με συνολικά 1.120 άλογα στις 3.000 στροφές ανά λεπτό, η ταχύτητα του Lancia Powerboat αγγίζει τους 55 κόμβους, ενώ η αποθήκη καυσίμων των 1.000 λίτρων εξασφαλίζει μεγάλη αυτονομία.
Η πρόωση γίνεται μέσω συστήματος επιφανείας ιταλικής προέλευσης (Jolly Marine Drive), που είναι παρόμοιο του πασίγνωστου ¶ρνεσον, αλλά πολύ φθηνότερο. Το σύστημα αυτό, εκτός από ταχύτητα, προσφέρει μειωμένη κατανάλωση και ρύπανση, ενώ δίνει και εντυπωσιακά απόνερα, σαν αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες μας.
Λέμε «μας», γιατί, λίγο μετά την παρουσίαση που έκαψε καρδιές στη Βενετία (το λανσάρισμα έγινε με τη βοήθεια του ρουμάνικης καταγωγής top model Κατρινέλ), ταξιδέψαμε στο παραλιακό Βαράτσε, λίγο κάτω από τη Γένοβα, και είχαμε την ευκαιρία να διασχίσουμε πολλά ναυτικά μίλια, σε μια θάλασσα που έμοιαζε βούτυρο στο ψωμί του εξωτικού αυτού φουσκωτού (θα μπορούσε να είναι και... στελθ της θάλασσας).
Η οδήγηση του Lancia Powerboat είναι μια εμπειρία, μια μοναδική ευκαιρία να δαμάσουμε τη δύναμή του οδηγώντας το αργά, όπως θα κάναμε σε ένα κομψό οικογενειακό αυτοκίνητο, ή γρήγορα, όπως θα ταίριαζε σε ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος. Το μόνο που είχαμε να κάνουμε ήταν να ρυθμίσουμε τη βύθιση των προπελών στο νερό, πιέζοντας δύο κουμπιά στους μοχλούς που ρυθμίζουν τις στροφές της μηχανής, αλλάζουν τη γωνία προώθησης, και άρα αλλάζουν τη γωνία βύθισης στο νερό, αυξάνοντας την ταχύτητα ή τη σταθερότητα σε ταραγμένα νερά. Η γάστρα προέρχεται από ένα αγωνιστικό πρωτότυπο της Sacs και δε χρειάζεται πτερύγιο άνωσης (flap), κάνοντας έτσι πιο εύκολη την οδήγηση. Ο κινητήρας ελέγχεται από ηλεκτρονικούς μοχλούς που ρυθμίζουν τις στροφές της μηχανής και δίνουν ώθηση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, ενώ ανταποκρίνονται άμεσα, παρέχοντας απόλυτο έλεγχο στους ελιγμούς στα κύματα με ταχύτητα και ακρίβεια.
Η κάποια ρεστία που επικρατούσε την ημέρα εκείνη δε δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στο ρυθμό, που εύκολα έφθανε στο μέγιστο των 55 Knots, αν και η αγαπημένη ταχύτητα δείχνει να είναι μεταξύ 35 και 45 ναυτικών μιλίων ανά ώρα. Ο θόρυβος των μεγάλων κινητήρων δε γίνεται ποτέ ενοχλητικός και το τεράστιο ανακλινόμενο παρμπρίζ μπορεί να προστατεύσει και τους 11 επιβάτες που επιτρέπει το νηολόγιο.
Περισσότερα δεν έχουν νόημα, καθώς η πανέμορφη αυτή κατασκευή, την οποία υπογράφουν η Lancia, η Martini, η Sacs και η Fiat P.T., δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Το σκάφος κατασκευάστηκε για λόγους προβολής στο καλλιτεχνικό φεστιβάλ που προαναφέραμε και στο οποίο η Lancia ήταν χορηγός. Όμως, όταν λίγο αργότερα εμφανίστηκε στο 45ο Ναυτικό Σαλόνι της Γένοβα, υπήρξαν κάποιοι που έσπευσαν να δώσουν παραγγελία, «αναγκάζοντας» τους συνεργάτες να το βάλουν σε γραμμή παραγωγής. Είναι αυτό που ο λαός μας αναφέρει ως: «ανάγκα και θεοί πείθονται», όπου «ανάγκα» στην περίπτωση του Lancia Powerboat εννοούνται τα σχεδόν 700.000 ευρώ που κοστίζει. Η κρίση, βλέπετε, θέλει καλοπέραση..._ Ν. Τ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μήκος 13,10 μ.
Πλάτος 3,83 μ.
Βύθισμα 0,80 μ.
Μικτό βάρος 8,5 τόνοι
Κινητήρας 2x560 HP FPT N67-560
Σύστημα προώθησης Jolly Drive Marine
Χωρητικότητα δοχείου καυσίμου 1.000 λίτρα
Χωρητικότητα δοχείου νερού 120 λίτρα
Επιβάτες 11 άτομα
Κατηγορία CE Β
Τελική ταχύτητα 55 κόμβοι
Ταχύτητα πλεύσης 15-45 κόμβοι
Κρεβάτια 2
Κατασκευαστής: Sacs s.r.l., www.sacsmarine.it

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ FPT N67-560
Μοντέλο FPT N67-560
Ισχύς 560 HP (412 KW)
Εκτόπισμα 6,7 λίτρα
Κύλινδροι 6 σε σειρά
Λόγος διαδρομής/διαμέτρου εμβόλου 104x132 χλστ.
Βαλβίδες 24
Σύστημα ψεκασμού Common rail
Βάρος 650 κιλά

Fiat Powertrain Technologies
Πρόκειται για εταιρεία του Fiat Group, εξειδικευμένη στην έρευνα, εξέλιξη και παραγωγή κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης για αυτοκίνητα, βιομηχανία, ηλεκτρογεννήτριες, τρένα και σκάφη. Οι κινητήρες με κυβισμούς από 1.000 έως 20.100 κ.εκ. παρουσιάζουν αποδόσεις από 20 έως 1.020 ίππους. Το 2008 η FPT, με προσωπικό σχεδόν 20.000 άτομα κατανεμημένο σε 16 μονάδες παραγωγής και 11 κέντρα έρευνας που εδρεύουν σε εννέα χώρες, παρήγαγε 2,9 εκατ. κινητήρες και 2,4 εκατ. κιβώτια.
Ο πετρελαιοκινητήρας Ν67 560, που χρησιμοποιείται επί δύο στο σκάφος που πιλοτάραμε, θεωρείται ο καλύτερος της κατηγορίας του, με εξαιρετικά μειωμένη κατανάλωση και εκπομπή ρύπων. Με σχέση βάρους 1,16 κιλά/ίππο και σχέση απόδοσης 83,58 ίππους/λίτρο, είναι περιζήτητος για σκάφη, λόγω μικρού βάρους, όγκου και αμελητέων κραδασμών. Ήδη στο παλμαρέ του συμπεριλαμβάνει τη νίκη στο ναυτικό μαραθώνιο Cowes-Torquay-Cowes του 2008 και τη θαυμάσια επίδοση στο γύρο της Μεγάλης Βρετανίας το 2009.

Στη σκιά του Βαλεντίνο...
Τα χρώματα της Fiat πάνω στη Yamaha του πολυπρωταθλητή μοτοσικλετών Βαλεντίνο Ρόσι έχουν «απόνερα» και στα σκάφη. Κάπως έτσι, δίπλα στο Lancia Powerboat, η Sacs είχε ρεμετζάρει ένα 12μετρο φουσκωτό που έμοιαζε με F1 της θάλασσας. Μακρύ, στενό και αεροδυναμικό, τραβούσε την προσοχή, κυρίως γιατί στον καθρέφτη του ήταν αναρτημένες τρεις εξωλέμβιες 350άρες V8 Υamaha με τη σφραγίδα της Abarth!
Όπως καταλαβαίνετε, ήταν αδύνατο να αντέξουμε στον πειρασμό, και ζητήσαμε να πάρουμε πηδάλια, κάτι που έγινε με μεγάλη προθυμία των οικοδεσποτών μας. Αποτέλεσμα; Μέσα σε λίγα μίλια και με εξαίρεση την αιρετική εμφάνιση, σχεδόν ξεχάσαμε το υπερφουσκωτό που μόλις λίγο πριν είχαμε κυβερνήσει.
¶γριο γκάζι το Strider 12S της Sacs, με τους 1.050 ίππους των Yamaha/Abarth να αντιμετωπίζουν σαν πούπουλο τους 5,7 τόνους βάρους της κατασκευής. Επιταχύνσεις εξωφρενικές για θαλάσσια μέσα και πρόσφυση απίστευτη. ¶δειαζες τους επιβάτες για πλάκα σε όποια αλλαγή πορείας, αν έσπρωχνες τις δύο μανέτες εμπρός (η μία ελέγχει δύο κινητήρες), ενώ έφτανες στην τελική των 60 Knots σε χρόνο dt.
Για όσους δεν αρκούνται στις επιδόσεις, υπάρχει μια σχεδόν αδιάκριτη απ’ έξω καμπίνα, με διπλό κρεβάτι, μπάνιο και μια υποτυπώδη κουζίνα. Η τιμή μόλις στα 460.000 ευρώ, και όσοι πιστοί προσέλθετε, γιατί στο επόμενο πρωτάθλημα του «γιατρού» θα ακριβύνει...